De dunne lijn tussen jezelf zijn en waanzin

Gepubliceerd op 1 juni 2023 om 12:03

Bijgevoegde foto is een vakantiekiekje.

Jup. Dit is Kitty op vakantie.

Ik heb maagd als sterrenbeeld.

Maagden houden nogal van orde.

Ik voel me gewoon heel gelukkig als alles precies op de juiste plek is opgeborgen.

Dat geeft overzicht en rust.

Je zou het perfectionisme of een dwangmatige hang naar controle kunnen noemen.

De vader van een goede vriendin die, net als haar broer, ook maagd als sterrenbeeld heeft, bedacht er een veel leuker woord voor: Virgasm.

 

Even voor de duidelijkheid; het engelse woord voor het sterrenbeeld maagd is virgo.

 

Virgasm. Het klopt gewoon. Dat super bevredigende gevoel wanneer je, eindelijk, na heel lang ordenen op kleur, alfabet of grootte, liefst alledrie tegelijkertijd, alles op zijn plek hebt.

Die grote, diepe, zeer tevreden zucht die dan volgt.

Dat is een virgasm.

Lach maar.

 

Sommige dieren hebben het ook.

Diezelfde vriendin stuurde me een filmpje van een aap die geduldig en minutieus een banaan pelt. Eindeloos duurt het tot ie ook dat allerlaatste witte draadje heeft weten weg te peuteren. Dan pas neemt ie een hapje. Haar bijschrift luidde: mijn vader is er van overtuigd dat deze aap een maagd is.

 

Er zijn ook mensen die het qua carrière heel goed doen op deze gekte. Neem Marie Kondo bijvoorbeeld. Deze Japanse opruim goeroe verkoopt boeken en presenteert televisie programma’s  waarin ze mensen helpt orde te scheppen. Nou gaat zij wel heel ver. Ze vindt bijvoorbeeld dat je je sokken niet alleen op een respectvolle manier moet opvouwen maar ze ook liefdevol moet aaien en toespreken. Maar toch….

Haar manier van kasten indelen en was opvouwen is een hit bij mij thuis. Liefst alles ook nog even geordend op kleur.

Mijn dochter vindt het leuk om wanneer ze iets bij mij uit de kast pakt de grap te maken: Zo! Nu ga ik alles eens even lekker ont-Kondo-en.

Ja, lach maar.

 

De vraag is natuurlijk in hoeverre je dit soort behoeftes de ruimte kunt geven omdat je er nou eenmaal blij van wordt en wanneer het overgaat in waanzin.

Ik denk dat zolang je er een ander niet teveel mee hindert het allemaal wel okee is.

Het is toch gewoon heel fijn om jezelf te mogen zijn en je gektes te omarmen zonder jezelf om de oren te slaan?

 

Terug naar het vakantiekiekje. Stel nou dat ik mijn reisgezelschap oneindig laat wachten omdat het me maar niet lukt alles op een bevredigende manier te ordenen en in de juiste vakjes te krijgen. Dan wordt het vervelend. Dan is er niet langer sprake van iets wat rust geeft maar van een hindernis.

Het is soms een dunne lijn.

Ik denk dat als je even de tijd neemt om te voelen en daarbij je lichaam als graadmeter gebruikt, je het dan vaak wel weet. Je lichaam en ook je intuïtie zijn immers altijd eerlijk.

Voel je als eeuwige maagd spanning, een gevoel van opgejaagdheid en stress dan ben je waarschijnlijk een grens over en wordt het tijd een beetje in te binden.

Voel je plezier, voldoening, rust? Bevrediging zelfs? Niks aan het handje. Dan heb je gewoon een virgasm.

 

Kitty 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.